Dropshipping is een verkoopmethodiek waarbij (een deel van) het assortiment van de producent beschikbaar wordt gemaakt voor online verkoop. Internetondernemers plaatsen deze producten op marktplaatsen (zoals Amazon en eBay) of verkopen uw assortiment via een eigen site. Ze kopen de producten niet vooraf bij u in. Wanneer zij een verkoop realiseren bestellen zij het product bij u, waarna u wordt verwacht dat u de aangeschafte producten direct naar de eindklant verstuurd. De eindklant betaalt de normale winkelprijs aan de verkoper. De verkoper betaalt u, de fabrikant, een prijs die iets hoger ligt dan de groothandeltarieven.


DE VOOR- EN NADELEN VAN DROPSHIPPING

Met dropshipping heeft u als producent de mogelijkheid een groot aantal (slimme) internetverkopers aan te trekken voor uw producten. U kan middels hen bijvoorbeeld buitenlandse markten aanspreken die voor u alleen niet haalbaar zouden zijn. Ook pareert u met dropshipping eventuele verkoop van goedkope namaakproducten. Wanneer uw producten online immers goed beschikbaar zijn, zullen zowel internetverkopers als de uiteindelijke eindklant makkelijker echt van nep kunnen onderscheiden. Dit is van groot belang: de aan- en verkoop van nepproducten wordt steeds effectiever aangepakt door justitie, inclusief bijbehorende boetes. Marktplaatsen als Amazon en eBay verbannen hun verkopers ook steeds frequenter preventief bij illegale praktijken.

Omdat de betrokken internetverkopers uw product niet vooraf inkopen, riskeert u wel dat zij weinig motivatie hebben om specifiek voor uw product te presteren. U zou (bijvoorbeeld) een minimaal maandbedrag of een ‘instapkost’ kunnen overwegen om hun commitment te verhogen. Met dropshipping heeft u ook minder controle over de online merkbeleving van uw product.


SUCCESCRITERIA DROPSHIPPING

Een succesvol dropshippingprogramma dient een reeks aan voorwaarden te vervullen, waaronder:

  • Een snelle en accurate opvolging van de binnengekomen bestellingen. Grote marktplaatsen eisen binnen een werkdag een track and trace code van de verkoper in hun systemen.
  • Eenvoudige ontsluiting van voorraadinformatie aan de verkoper. Wanneer zij een niet voorradig product verkopen is dat nadelig voor zowel uw als hun reputatie.

Veel producenten kiezen er voor om eerst een pilootproject te doen met enkele (kleine) verkopers. Daarna kan er mede op basis van de daarin opgedane ervaring opgeschaald worden naar tientallen andere (grotere) verkopers en kan u de fulfillment processen verfijnen. Veel producenten die aan dropshipping doen bieden op het gebied van fulfillment bijvoorbeeld een gepersonaliseerde verpakking (met het merk van de verkoper) in plaats van een neutrale verpakking. Ook bieden enkele producenten bedreven in dropshipping een reeks aan mogelijkheden met betrekking tot de geautomatiseerde gegevensuitwisseling.

Productgroepen waarvan de traditionele winkel typisch niet het hele gamma op stock zal hebben, verlenen zich uitstekend voor e-commerce en dropshipping. Denk dan bijvoorbeeld aan producten die groot zijn, zwaar wegen, en verkrijgbaar zijn in talloze kleuren.


DE EXPERTISE VAN EMAKERS

EMAKERS helpt producenten met het vinden van de juiste verkopers en het operationaliseren van de bijbehorende processen. Samen met u kunnen we een aanbod ontwikkelen op basis van uw productgamma en groeistrategie.

Voor de te dropshippen producten helpen we u met het bepalen van de verkoopprijs en bouwen we een informatie- en communicatiestructuur zodat uw externe verkopers altijd beschikken over de meest actuele productbeschrijvingen en beeldmateriaal van uw courante producten. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een API naar uw fulfillmentsysteem in combinatie met een goede melding van de nieuwe- en uitgefaseerde producten.

Tot slot kan u, indien u dat wenst, de fulfilment van binnengekomen bestellingen aan ons uitbesteden.

MOGEN WIJ U HELPEN?

(Velden gemarkeerd met een * zijn verplichte velden.)