Het is relatief eenvoudig om een webshop te bouwen of het assortiment op een marktplaats als Bol.com of Amazon te plaatsen. Wanneer uw gamma online staat begint het echte werk pas. Klanten moeten uw aanbod vinden en ertoe verleid worden deze aan te kopen. Dit is een tijdsintensieve activiteit waarbij u ook nog eens slimmer moet zijn dan de gekende e-commerce giganten. Als resultaat stoppen veel webshops binnen twee jaar en staat het merendeel van de (kleine) webshops momenteel (stil) te koop.

Is uw webshop levensvatbaar?

De realiteit toont ons dat de meeste productaankopen nu al een online component hebben (een product wordt wellicht nog offline gekocht, maar uw klant oriënteert zich online) en in de toekomst de meeste aankopen online zullen plaatsvinden. Winkelstraten verdwijnen en voor de traditionele winkelier bestaat geen toekomst.

Voor de meeste webshops kost het enkele maanden en meerdere verkoopacties om de motor draaiende te krijgen. Uw potentiele klanten kennen uw webshop nog niet of kleine bugs veroorzaken frictie bij de aankoop. Hoe uniek uw product ook is – uw klant moet uw product eerst vinden en daarna ook echt uniek vinden. En de realiteit is ook dat er online talloze – unieke – alternatieven beschikbaar zijn binnen een enkele klik. U kan het beste voor uw eerste operationele jaar een minimaal even groot budget reserveren voor de exploitatie van uw webshop als de ontwikkeling van uw webshop.

Wanneer een webshop langdurig minder dan 25 verkopen per week realiseert, dan is het moeilijk deze te doen renderen. De traditionele winkelier die er een webshop ‘bij’ doet, bijvoorbeeld, zal steeds minder in staat zijn deze ook daadwerkelijk rendabel te maken. Zijn digitale activiteiten kunnen zich beter richten op het uitbouwen van zijn (lokale) klantrelatie. Veel webshops zijn ook me too producten met een dubieuze meerwaarde.

In 2018 zal een grote shake out plaatsvinden van dit type standaard webshops. De groten worden groter en de kleinen verdwijnen of consolideren. Producenten met een relatief lage online présence dienen zeker te overwegen om een bestaande webshop, die goed presteert in zoekmachines, over te nemen. Veel webshopeigenaren zullen echter ondervinden dat hun activiteit niet verkoopbaar is aan een derde partij.

Staat uw webshop te koop?

EMAKERS is geïnteresseerd in de overname van webshops die langer bestaan dan twee jaar en gebouwd zijn op WooCommerce, Magento of Shopware. Contacteer ons wanneer uw webshop aan deze voorwaarden voldoet.

Overweegt u een webshop te kopen?

De overname van een bestaande webshop kan voor producenten een eenvoudige en snelle start betekenen. Uiteraard is het dan wel van groot belang om uw aankoop naar de juiste waarde in te schatten. EMAKERS kan u van advies voorzien of de webshop waarin u geïnteresseerd bent systematisch te analyseren via onze E-commerce Audit of E-commerce Audit Light.